De ce alegem minciuna?

De ce aleg oamenii sa minta? Pentru ca pot face asta...pentru ca pot sa aleaga intre adevar si minciuna. De ce aleg minciuna? Pentru ca e mai simplu...e mai comod...li se pare ca li se cuvine...pentru ca toata lumea o face...pentru ca si ei au fost mintiti la randul lor si au "supravietuit"...nu se moare din minciuna...
Ar putea exista o mie si una de explicatii, dar depinde de fiecare dintre noi....de felul in care am fost educati, de ceea ce ne-a oferit viata...de cum am reusit sa supravietuim provocarilor sortii.
      De fapt, societata ne invata sa mintim si sa acceptam sa fim mintiti...inca de mici auzim povesti cu final fericit. In realitate, in viata adevarata finalul nu e chiar atat de fericit.
Suntem inca de la 2-3 ani  "pacaliti" (suna mai bine decat mintiti) ca, daca nu mancam tot din farfurie, daca nu suntem cuminti, daca nu suntem politicosi, daca nu suntem obedienti, daca NU....nu mai vine Mos Craciun, Mos Nicolae si o multime de mosi si zane menite sa ne determine sa respectam reguli sub amenintarea lor directa. Educam copiii mintindu-i...mai tarziu se vor revolta impotriva adultilor in care nu mai au incredere, care si-au pierdut credibilitatea tocmai datorita acestor mici "minciunele".
    Se spune ca, atunci cand alegem sa mintim o persoana semnificativa pentru noi, ranim acea persoana de doua ori: o data pentru ca oricum va   afla adevarul prin alte mijloace, de la alte persoane si, a doua oara, pentru ca ii demonstram ca nu ii conferim nici macar atata consideratie incat sa alegem sa  ii spunem noi adevarul.
    Viata are la baza doar alegeri iar cei care aleg suntem noi....putem alege adevar sau miciuna, dar ar fi bine sa putem suporta si consecintele acestor alegeri: oameni dragi pe care ii indepartam de noi, uneori pentru totdeauna. Putem face fata  minciunii...dar nu o mai vrem aproape de noi.
   
   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Miracole

Printre îngeri

Inside my head